Suomalaiset tekevät Euroviisujen historiaa Norjassa

Suomalaiset tekevat Euroviisujen historiaa Norjassa - Suomalaiset tekevät Euroviisujen historiaa Norjassa

Lordin jytkyä lukuun ottamatta Suomi ei ole juurikaan niittänyt menestystä Euroviisuissa. Jumbosijoja sen sijaan riittää. Nyt Norjasta kuuluukin kummia, sillä Suomi tekee historiaa ja peräti kolme suomalaista on päässyt mukaan Norjan Euroviisukarsintojen finaaliin – kuse ei tosin ole esiintyjistä, vaan biisintekijöistä!

Olli Äkräs

Ensimmäinen näistä historiallisista biisintekijöistä on Olli Äkräs. Hän on tuottanut ja ollut muutenkin tekemässä Queen Bees -nimistä kappaletta. Kappaleen esittää Euroviisukarsinnoissa Anna-Lisa Kumoji. Olli Äkräs vaikuttaa myös Roope Salminen & Koirat -yhtyeessä.

Henrik Tala

Henrik Tala on Wonder of the World -kappaleen tuottaja sekä yksi tekijä. Kappaleen esittää karsinnoissa Christian Ingebrigtsen. Talan kappale ei suinkaan ole Norjan viisukarsinnoissa hänen ensimmäisensä, sillä jo 2019 hänen kappaleensa Spirit in the Sky oli mukana Keiinon esittämänä ja jopa voitti karsinnat. Varsinaisissa Euroviisuissa Spirit in the Sky saavutti upeasti kuudennen sijan ja voitti yleisöäänestyksen.

Niklas Rosström

Niklas Rosström on tehnyt karsintoihin Black Flowers -nimisen kappaleen. Kappaleen esittää Frode Vasselin. Niklas Rosström on tuttu myös Pappas Eget Band -nimisestä yhtyeestä. Niklas Rosströmin musiikkia löytyy helposti netistä esimerkiksi YouTubesta ja Spotifysta. Tutustu esimerkiksi kappaleisiin Sand Mellan Tårna, Östra Strandgatan ja Låna en sommarlåt.

Miksi juuri Norja?

Kuinka suomalaiset biisintekijät sitten ovat päätyneet Norjaan? Tähän ovat myötävaikuttaneet norjalaisen The Woodsin järjestämät biisileirit. Tala jopa kertoo ottaneensa vuoden 2020 leirille osaa etänä. Suomalaiset biisintekijät myös pitävät Norjaa hyvänä musiikkimaana, jossa on mukavaa olla suomalainen biisien kirjoittaja. Maiden musiikkikemioiden voidaan sanoa kohtaavan! Tästä heräsikin kysymys, voitaisiinko myös Suomen Euroviisumenestystä suitsia järjestämällä houkuttelevia biisileirejä? Saataisiinko meillekin näin houkuteltua biisivelhoja?