Ukrainan Euroviisu-kriisi

Ukrainan Euroviisu kriisi - Ukrainan Euroviisu-kriisi

Samalla kun Suomessa hintojen nousu on synkistänyt mieliä, kärsitään Ukrainassa useista kriiseistä. Ukrainan kriisit eivät suinkaan rajoitu vain sodan uhkaan, vaan Ukrainassa on meneillään myös musiikkiin liittyvä kriisi – Euroviisu-kriisi. Mistä Ukrainan Euroviisu-kriisissä oikein on kyse?

Euroviisu-kriisin taustaa

Ukrainan Euroviisu kriisi 2 - Ukrainan Euroviisu-kriisi

Ukrainan Euroviisuihin valitsema edustaja, Alina Pash, halusi vetäytyä kisasta. Vetäytymispäätös liittyy hänen vierailuunsa Krimillä 2015. On nimittäin esitetty syytöksiä, että Pash olisi käynyt laittomasti Venäjän miehittämällä Krimillä. Pash on ilmoittanut, ettei halua ottaa osaa tähän likaiseen tarinaan ja on siksi päättänyt vetäytyä Euroviisu-kilpailusta. Hän kertoo tehneensä päätöksen raskain sydämin ja olevansa siitä todella pahoillaan.

Hän on todennut myös olevansa Ukrainan kansalainen, joka seuraa maansa lakeja sekä yrittää viedä maansa perinteitä sekä arvoja maailmalle. Hän ei halua laulunsa ja esiintymisensä kautta kertoa tällaista tarinaa eikä hän halua olla osa asian tiimoilta roihahtanutta virtuaalisotaa. Vielä ei tiedetä, kuka ottaa Euroviisuissa Alina Pashan paikan Ukrainan edustajana vai jäävätkö Euroviisut tällä kertaa Ukrainalta kokonaan väliin.

Tällaiset uutiset ovat ikäviä, etenkin kun myös turvallisuustilanteen kerrotaan kiristyneen Ukrainassa. Monet maat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Ukrainasta sodan uhan vuoksi.

Historia toistaa itseään

Ukrainan Euroviisu kriisi 1 - Ukrainan Euroviisu-kriisi

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Ukrainalla ei välttämättä ole edustajaa Euroviisuissa. Vuonna 2019 Maruv-nimisen artistin piti edustaa Ukrainaa Israelissa järjestetyissä Euroviisuissa. Osallistuminen kuitenkin peruuntui, kun selvisi, että Maruv oli järjestänyt konserttikiertueen Venäjälle. Ukrainan yleisradioyhtiö UA:PBC ei nimittäin tätä Euroviisuedustajaltaan hyväksynyt, joten Maruv päätti jättää Euroviisut Israelissa väliin. Vaikuttaakin ihan siltä kuin vuodesta 2019 ei olisi opittu mitään ja historia toistaisi itseään!